Το Volkswagen Transporter έγινε 70 ετών

Το Volkswagen Transporter έγινε 70 ετών

Το Volkswagen Transporter έγινε 70 ετών

Το Volkswagen Transporter έγινε 70 ετών
Το Volkswagen Transporter έγινε 70 ετών

Το Volkswagen Transporter έγινε 70 ετών και μάλιστα από το 2014 ανήκει στη συλλογή κλασικών οχημάτων της Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα.

 

Το Volkswagen Transporter έγινε 70 ετών

Το Volkswagen Transporter έγινε 70 ετών

 Πριν από 70 χρόνια, ένα μπλε Transporter της πρώτης γενιάς (T1) του διάσημου βαν της Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα με αριθμό πλαισίου 20-1880, βγήκε από τη γραμμή παραγωγής. Το συγκεκριμένο Bulli, όπως «βαπτίστηκε» το Transporter στο πέρασμα των χρόνων, παραδόθηκε σε μία επιχείρηση στο Hildesheim, μία πόλη λιγότερο από 80 χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο του Wolfsburg και χρησιμοποιήθηκε για επαγγελματικές μεταφορές αγαθών στην ευρύτερη περιοχή.Στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του, το Transporter περιπλανήθηκε για σχεδόν είκοσι χρόνια σε ιδιωτικές συλλογές. Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ένας ένθερμος οπαδός του Bulli το επανέφερε στην κυκλοφορία. Πέρασε μετά την πλήρη αποκατάστασή του, το 2014, στη συλλογή κλασσικών οχημάτων της Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα. Στην επέτειο των εβδομηκοστών γενεθλίων του, η ιστορία του συγκεκριμένου Transporter, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Η αρχή παραγωγής του Type 2Στις 8 Μαρτίου 1950, το εργοστάσιο της Volkswagen ξεκίνησε την πλήρη παραγωγή του Type 2. Πρόκειται για το μετέπειτα Volkswagen Transporter (το Type 1 είναι o γνωστός Σκαραβαίος, το Volkswagen Beetle). Το Type 2 (που έγινε ευρύτερα γνωστό και ως Bulli) γίνεται γρήγορα το αγαπημένο όχημα των επαγγελματιών, σε μία ανθούσα πανευρωπαϊκά οικονομία. Κάτι που συνέβη άλλωστε και με το μπλε βαν με αριθμό πλαισίου 20-1880. Το συγκεκριμένο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στις 5 Αυγούστου 1950.Το συγκεκριμένο βαν που παραδόθηκε σε μία επιχείρηση στο Hildesheim, αναδείχθηκε σε ένα πολύ σημαντικό όχημα για την περιοχή, μιας και επρόκειτο για το πρώτο Bulli στην Κάτω Σαξονία. Για 23 χρόνια το Bulli με πλαίσιο 20-1880 διασχίζει τους δρόμους του Hildesheim, πριν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα όταν η εταιρεία στην οποία ανήκε το πούλησε σε έναν συλλέκτη.

 

Transporter detail

Transporter detail

 Διάστημα 1973 – 1994Από το 1973 έως το 1994 το συγκεκριμένο Bulli περνά το χρόνο του σε συλλογές διαφόρων ενθουσιωδών οπαδών της Volkswagen. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του προσπαθεί να το πουλήσει μέσω μιας μικρής αγγελίας σε ένα περιοδικό για κλασσικά αυτοκίνητα. Ωστόσο αυτό, αρχικά, χωρίς επιτυχία. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό ακούγεται αδιανόητο, αλλά τότε η ζήτηση για ένα μεταχειρισμένο επαγγελματικό αυτοκίνητο αυτού του είδους δεν ήταν τόσο μεγάλη. Μόνο μετά τη δημοσίευση πολλών αγγελιών, το εντοπίζει ο Tonny L., ένας οπαδός των Bulli από τη Δανία. Καλεί τον πωλητή και αφού πληροφορηθεί τηλεφωνικά ότι έχει τον πιο παλιό αριθμό πλαισίου που ήταν τότε γνωστός, το αγοράζει χωρίς καν να το δει.Το 1992, στην υπερήφανη ηλικία των 42 ετών και με λιγότερα από 100.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ, το Bulli 20-1880 μεταφέρεται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στη Δανία. Η απόσυρση από την κυκλοφορία για 19 χρόνια δεν κάνει καλό σε κανένα αυτοκίνητο. Έτσι βασικά ανταλλακτικά πρέπει να αντικατασταθούν προκειμένου να είναι σε θέση να οδηγηθεί ξανά. Ο Tonny είναι αμέσως βέβαιος πως θα το κρατήσει για πολλά χρόνια. Αποφασίζει συνεπώς να του δώσει ένα όνομα! Ως φόρο τιμής στο πρώτο T1 που κυκλοφόρησε ποτέ στη Δανία, με το όνομα «Sofie», αποφάσισε να δώσει το ίδιο όνομα και στο δικό του Bulli.Το πρόγραμμα πλήρους αποκατάστασηςΣτις αρχές του 2000, o Tonny ξεκινά ένα δαπανηρό και χρονοβόρο πρόγραμμα πλήρους αποκατάστασης. Το συγκεκριμένο τελειώνει την άνοιξη του 2003 με μια δοκιμαστική οδήγηση με την ευκαιρία της συνάντησης φίλων της Volkswagen στο Bad Camberg. Φυσικά, αυτό δεν ήταν το τελευταίο ταξίδι του Δανού με τη Sofie. Μαζί κάλυψαν πάνω από 20.000 χιλιόμετρα, γυρίζοντας όλη την Ευρώπη. Συχνά πήγαινε σε συναντήσεις Bulli, όπου η Sofie ήταν πάντα το επίκεντρο, κερδίζοντας συνήθως το βραβείο του πιο όμορφου Bulli. Και σε κάθε συνάντηση ήταν το αυτοκίνητο με τη μεγαλύτερη ηλικία.Κάποια στιγμή ήρθε και η μέρα που ο Tonny αισθάνθηκε ότι μεγάλωσε πολύ για να είναι συνεχώς στο δρόμο – σε αντίθεση με τη Sofie, που χάρη στην αγάπη και τη φροντίδα του έσφυζε από υγεία. Ο Tonny ξεκινά μία αναζήτηση για τον επόμενο ιδιοκτήτη της Sofie, όμως δεν θέλει να εξαφανιστεί ξανά για χρόνια σε σκοτεινές, ιδιωτικές συλλογές.

 

Transporter detail

Transporter detail

 

Η καθοριστική χρονιά του 2014Και ενώ δέχεται υπερβολικά πολλές προτάσεις και προσφορές από συλλέκτες, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης του Πρίγκιπα της Δανίας στη Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα στο Αννόβερο, την άνοιξη του 2014, θα προκύψει μια καθοριστική εξέλιξη. Ο εισαγωγέας που τον συνόδευε ανέφερε κάποια στιγμή ότι στη Δανία υπάρχει ένα Bulli του 1950 που αναζητά ένα νέο σπίτι. Σύντομα το τμήμα κλασσικών οχημάτων της Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα έρχεται σε επαφή με τον Tonny, οι συζητήσεις συνεχίζονται για αρκετές εβδομάδες πριν την τελική συμφωνία, με αποτέλεσμα στα τέλη του 2014 η Sofie να αφιχθεί στο Αννόβερο, την πόλη του Bulli. Έκτοτε, η Sofie, ως μέλος της συλλογής κλασικών οχημάτων της Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα έχει ήδη λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις χαρίζοντας χαμόγελα και ανασύροντας πολλές αναμνήσεις, όντας ένα αυτοκίνητο ορόσημο στους κύκλους των οπαδών του Bulli.Το Transporter στην ΕλλάδαΚαι στην Ελλάδα το Volkswagen Transporter θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην κατηγορία του. Στην ιστορία του μοντέλου έχουν διατεθεί στη χώρα μας περισσότερα από 5.000 Transporter. Αυτά έχουν διανύσει εκατομμύρια χιλιομέτρων είτε σε αστικές είτε σε επαρχιακές διαδρομές. Σήμερα, το Transporter προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες όλων των πελατών διατίθεται σε 24 εκδόσεις ως επαγγελματικό όχημα και σε ακόμα 25 εκδόσεις ως επιβατικό, προσφέροντας μία πληρέστατη γκάμα για κάθε χρήση. Παράλληλα, υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε μια πληθώρα χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ενώ, στο πνεύμα της σύγχρονης εποχής, το Transporter διατίθεται πλέον και online, με οικονομικό όφελος 2.200 €.Τεχνικά χαρακτηριστικάΈτος κατασκευής: 1950

Χρώμα: Dove Blue L 31

Αριθμός πλαισίου: 20-1880

Κινητήρας: Αερόψυκτος τετρακύλινδρος, τετράχρονος μπόξερ, τοποθετημένος πίσω

Μέγιστη ταχύτητα: 80 χλμ./ ώρα στις 3.300 σ.α.λ.

Χωρητικότητα κινητήρα: 1.131 κ.εκ.

Βάρος κενό: 990 κιλά

Ωφέλιμο φορτίο: 760 κιλά

Ισχύς: 25 PS / 18 kW στις 3.300 σ.α.λ.

Διαστάσεις: Μήκος 4.100 χιλιοστά x πλάτος 1.700 χιλιοστά x ύψος 1.900 χιλιοστά
#Follow us on Instagram

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή

Φορτώνει...
Εάν η σελίδα δεν φορτώνει, κάντε κλικ εδώ.
Φορτώνει...