H Fiat χορηγός του φεστιβάλ Archivissima

H Fiat χορηγός του φεστιβάλ Archivissima

Η FCA Heritage χορηγεί το πρώτο Archivissima στο Τορίνο, που αναβιώνει τους πολιτιστικούς θεσμούς και τις ιστορικές εταιρείες της ιταλικής πόλης.

Fiat Archivissima 2018 1 1

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το περίφημο Centro Storico Fiat, το οποίο βρίσκεται σε ένα κομψό art nouveau κτήριο στη Via Chiabrera 20 στο Τορίνο, θα φιλοξενήσει την έκθεση με τίτλο «Πίσω από τις Διαφημίσεις» (Behind the Adverts).

Η έκθεση θα προσφέρει στο ευρύ κοινό μια κοντινή ματιά σε μια σειρά από πολύτιμες αφίσες σε σκίτσο από τη συλλογή του μουσείου, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ψηφιακή μορφή.

Θα εκτεθούν αδημοσίευτα έργα, συμπεριλαμβανομένων αναπαραγωγών και πρωτότυπων προπαρασκευαστικών σχεδίων, από εικονογράφους όπως ο Mario Sironi, ο Giuseppe Romano, ο Plinio Codognato, ο Giuseppe Riccobaldi, ο Marcello Dudovich και ο Mario Puppo. Τα έργα αυτά παρουσιάζουν τις τεχνικές, τις στυλιστικές μεταβάσεις και την αναζήτηση της γλώσσας επικοινωνίας που ανέδειξαν την εταιρεία και τα προϊόντα της κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Archivissima: Όλα τα μέσα που δημιούργησε η Fiat

Tα σχέδια απεικονίζουν αυτοκίνητα, φορτηγά, τρακτέρ, υδροπλάνα, τρένα και πλυντήρια – που όλα φέρουν τη μάρκα Fiat.

Επίσης, πολεμιστές, εξερευνητές, κομψές ή ονειροπόλες κυρίες, υπηρέτες, επιχειρηματίες αλλά και μητροπόλεις, εργοστάσια και φυτείες σιτηρών. Με έναν αναπάντεχο συνδυασμό αυτών των συστατικών, τα σκίτσα αποκαλύπτουν – μερικές φορές με εκπληκτικά αποτελέσματα, ανώτερα των τελικών διαφημίσεων που και αυτές εκτίθενται στο Centro Storico Fiat – τα ιδανικά της κομψότητας, της ταχύτητας, της ισχύος και των βασικών γραμμών που αποτελούν όχι μόνο την κληρονομιά της εταιρείας αλλά και κορυφαία καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα.

Για να είναι διαθέσιμη η έκθεση στο ευρύτερο κοινό, το Centro Storico Fiat θα λειτουργεί εκτεταμένες ώρες κατά τη διάρκεια του Archivissima: από τις 3:00 μ.μ. έως τις 8:00 μ.μ. στις 6 και 7 Ιουνίου και από τις 3:00 μ.μ. έως τις 11μ.μ. στις 8 Ιουνίου. Επιπλέον, για να σηματοδοτήσει την τρίτη έκδοση της «Νύχτας των Αρχείων» (The Night of the Archives), το βράδυ της 8ης Ιουνίου, ξεκινώντας στις 8.30 μ.μ., το Centro Storico Fiat θα φιλοξενήσει την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος από τον συγγραφέα Stefano Trinchero εμπνευσμένο από τα αρχειακά υλικά. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η παράσταση με τίτλο “Turin-Detroit and back. The dawn of Fiat Fordism” από τους μαθητές της σχολής χορού Liceo Coreutico Germana Erba ενώ στο τέλος θα διεξαχθεί μια σύντομη συζήτηση.

 

Tο κτίριο στο οποίο βρίσκεται το Centro Storico Fiat χτίστηκε το 1907 και ήταν η πρώτη επέκταση του πρωτότυπου εργαστηρίου στο Corso Dante όπου ιδρύθηκε η Fabbrica Italiana Automobili Torino (FIAT). Από το 1963 φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση που απεικονίζει την καθιέρωση και την τεχνολογική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Fiat. Το 2011 ο εκθεσιακός χώρος επεκτάθηκε για τους εορτασμούς που διοργανώθηκαν για την 150η επέτειο της ενοποίησης της Ιταλίας και σήμερα καλύπτει πάνω από 3000 τετραγωνικά μέτρα.

Archivissima: Με πληθώρα vintage μοντέλων

Το μουσείο απεικονίζει την υπεροχή της τεχνολογίας Fiat σε όλους τους τομείς. Ενδιαφέροντα εκθέματα περιλαμβάνουν τον πρώτο κινητήρα αεροσκαφών που κατασκευάστηκε το 1908, πολεμική και γεωργική παραγωγή, ένα λεωφορείο Littorina που χρησιμοποιήθηκε στους Ιταλικούς σιδηρόδρομους τη δεκαετία του 1930, μαζικές μηχανές θαλάσσης, ποδήλατα και ηλεκτρικές συσκευές που χαρακτήριζαν τη γέννηση της καταναλωτικής κοινωνίας στην Ιταλία μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο II. Φυσικά, τα αυτοκίνητα είναι τα αστέρια της επίδειξης: τα vintage μοντέλα που δημιουργήθηκαν στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1900, τα οποία εξακολουθούν να εκφράζουν όλη τη γοητεία του μοντέρνου σήμερα.

 

Τα βασικά στάδια της περήφανης ιστορίας της Fiat παρουσιάζονται σε μια τεράστια συλλογή αυτοκινήτων, αναμνηστικών, μοντέλων, διαφημιστικών αφισών και σε ένα τεράστιο αρχείο. Επί του παρόντος, το Centro Storico παρουσιάζει τις δραστηριότητες της Fiat κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα σε διάφορες περιοχές και περιλαμβάνει πάνω από 5.000 μέτρα χαρτιού, 300.000 τεχνικά σχέδια, 18.000 αφίσες, 1.300 σκίτσα, 5.000 βιβλία και περιοδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανική ιστορία, 6 εκατομμύρια φωτογραφίες και 200 ώρες ιστορικών ταινιών.

 

Οι ανακατασκευές των καταστημάτων των πιο συμβολικών εργοστασιακών εγκαταστάσεων της Fiat απεικονίζουν την εξέλιξη των μεθόδων κατασκευής, από τις διστακτικό ξεκίνημα του πρώτου εργαστηρίου με χειροποίητες κατασκευές στο Corso Dante έως τη γραμμή συναρμολόγησης Mirafiori της δεκαετίας του 1950 και το γραφείο του Dante Giacosa, του μηχανικού που σχεδίασε το Topolino, τις σειρές 600 και 500, μοντέλα που πρακτικά έβαλαν την Ιταλία για πρώτη φορά σε τροχούς.


#Follow us on Instagram

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή

Φορτώνει...
Εάν η σελίδα δεν φορτώνει, κάντε κλικ εδώ.
Φορτώνει...