Green NCAP

Green NCAP logo

Green NCAP

Green NCAP logo

Green NCAP logo

 

Την προώθηση και ανάπτυξη αυτοκινήτων, πιο καθαρών, ενεργειακών αποδοτικών και μη επιβλαβών προς το περιβάλλον, είναι ο στόχος του Green NCAP.

 

Green NCAP 1

Green NCAP 1

 

Ο ανεξάρτητος φορέας, όπως, άλλωστε και ο Euro NCAP χρησιμοποιεί αστέρια για τη βαθμολογία του. Όλα τα νέα μοντέλα θα πρέπει να περνούν με επιτυχία τα τεστ που θα γίνονται, ώστε να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και συνεπώς, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, θα επιβραβεύει και τον κατασκευαστή με την καλύτερη βαθμολογία.

 

Green NCAP: βαθμολογία με αστέρια

 

Αυτό είναι το υψηλότερο και απλούστερο επίπεδο στο οποίο μπορούν να συγκριθούν τα αυτοκίνητα. Είναι μια ενιαία συνολική βαθμολογία. Συνοψίζει τις επιδόσεις ενός οχήματος στον καθαρό αέρα και την ενεργειακή απόδοση. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία με αστέρια, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση του αυτοκινήτου. Δεδομένου ότι η βαθμολογία με αστέρια υποδεικνύει τις χαμηλότερες επιδόσεις στους δύο τομείς αξιολόγησης, τα αυτοκίνητα με υψηλή βαθμολογία αστέρων έχουν καλές επιδόσεις και στους δύο. Τα οχήματα με χαμηλή βαθμολογία μπορεί να έχουν αποδώσει καλά στον ένα, αλλά δεν έχουν καλή βαθμολογία στον άλλον.

 

Green NCAP 2

Green NCAP 2

 

Green NCAP: διαρκής εξέλιξη των πρωτοκόλλων δοκιμών

 

Τα πρωτόκολλα δοκιμών του Green NCAP εξελίσσονται διαρκώς. Αυτό γίνεται ώστε ένα αυτοκίνητο που βαθμολογείται σε ένα χρόνο να μπορεί να έχει δοκιμαστεί και να βαθμολογηθεί διαφορετικά από το ένας έτος, στο άλλο. Οι δοκιμές βασικής γραμμής παραμένουν οι ίδιες αλλά, καθώς εμφανίζονται οι νέες τεχνολογίες και για να συνεχίσουν να «αμφισβητούνται» οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, μπορούν να προστεθούν πρόσθετες δοκιμές ή να καταστούν αυστηρότερα τα όρια για τις αξιολογήσεις των αστεριών. Για το λόγο αυτό, οι αξιολογήσεις βαθμολογούνται με το έτος έκδοσής τους. Για την ίδια βαθμολογία με αστέρια, το νεότερο είναι το καλύτερο. Για παράδειγμα, στο μέλλον, ένα αυτοκίνητο με βαθμολογία πέντε αστέρων στο 2022, θα είναι καλύτερο από ένα με βαθμολογία πέντε αστέρων του 2019. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι εκτιμήσεις των αστεριών να μπορούν να συγκριθούν κατά τη διάρκεια των ετών.

 

Οι μικρές διαφορές στη ρύθμιση του κινητήρα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκπομπές. Έτσι, για παράδειγμα, ένα όχημα μπορεί να εκτελεί πολύ διαφορετικά τις δοκιμές με υψηλότερη ή χαμηλότερη ισχύ / ροπή, ακόμη και αν το κύριο συγκρότημα κινητήρα και τα εξαρτήματα είναι ίδια. Η νομοθεσία, η οποία εξασφαλίζει μόνο ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης, εφαρμόζει την έννοια των «οικογενειών» των κινητήρων, όπου το αποτέλεσμα του κινητήρα «χειρότερης περίπτωσης» εξασφαλίζει τη συμμόρφωση άλλων παρόμοιων κινητήρων. Ωστόσο, για την ενημέρωση των καταναλωτών, όπου απαιτούνται συγκεκριμένες πληροφορίες, η έννοια αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Για το λόγο αυτό, η βαθμολογία αστεριών ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο όχημα / έκδοση που δοκιμάστηκε.

 

 


#Follow us on Instagram

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή

Φορτώνει...
Εάν η σελίδα δεν φορτώνει, κάντε κλικ εδώ.
Φορτώνει...