BMW i Ventures

BMW i Ventures

BMW i Ventures

BMW i Ventures
BMW i Ventures

Η BMW i Ventures, ο επενδυτικός βραχίονας του BMW Group, επενδύει τώρα στην Ελβετική εταιρεία Bcomp, κορυφαίο κατασκευαστή σύνθετων υλικών υψηλής απόδοσης που δημιουργούνται από φυσικές ίνες.

 

BMW i Ventures

BMW i Ventures

 

Την ίδια στιγμή, οι δύο εταιρείες ενισχύουν τη συνεργασία τους στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, με την Bcomp να είναι τώρα επίσημος εταίρος της BMW M Motorsport με τη νέα αγωνιστική BMW M4 GT4. Επιπλέον, το τμήμα Έρευνας του BMW Group και η Bcomp ξεκινούν τώρα μια εξελικτική συνεργασία με στόχο τη χρήση υψηλότερου ποσοστού ανανεώσιμων πρώτων υλών σε μελλοντικά μοντέλα οχημάτων.

 

 

Προηγμένες λύσεις ενίσχυσης της Bcomp εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά από την BMW M Motorsport στη Formula E το 2019. Με έναν αεραγωγό ψύξης από λινάρι, η BMW iFE.20 έγινε το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο της BMW με εξαρτήματα κατασκευασμένα από ανανεώσιμες φυτικές ίνες. Εν τω μεταξύ, οι τεχνολογίες ενίσχυσης powerRibs και ampliTex από φυσικά σύνθετα υλικά που έχει αναπτύξει η Bcomp έχουν χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα που τρέχουν στο DTM (Γερμανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού) από την BMW M Motorsport για να αντικαταστήσουν επιλεγμένα πλαστικά εξαρτήματα ενισχυμένα με ανθρακονήματα (CFRP). Τέτοιες εξελίξεις υπογραμμίζουν το ζωτικό ρόλο της BMW M Motorsport ως εργαστηρίου τεχνολογίας για το BMW Group, που τώρα συνεχίζεται με τη συνεργασία για την BMW M4 GT4. Με βάση τα ευρήματα και την εμπειρία που αποκτήθηκε στους αγώνες, αυτές οι νέες τεχνολογίες υλικών θα τύχουν επίσης εφαρμογής σε μοντέλα BMW M και στο τμήμα ανταλλακτικών & αξεσουάρ BMW M Performance.

 

 

Εμπνευσμένη από τις νευρώσεις των φύλλων, η τεχνολογία ενίσχυσης powerRibs που έχει αναπτύξει η Bcomp μεγιστοποιεί την ακαμψία με ελάχιστο βάρος, δημιουργώντας μία τρισδιάστατη δομή στη μία πλευρά ενός κελύφους με λεπτό τοίχωμα. Αυτό επιτρέπει τη μείωση στην ποσότητα του βασικού υλικού που χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα να μειώνεται το βάρος, το κόστος και η χρήση αναλώσιμων υλικών στην παραγωγή. Οι ενισχύσεις ampliTex προσθέτουν ένα ορατό στρώμα από ίνες λιναρόσπορου – ένα ανθρακικά ουδέτερο υλικό που αντικαθιστά το συμβατικό υλικό κάλυψης. Ο συνδυασμός των δύο υλικών καθιστά εφικτή τη μείωση της ποσότητας πλαστικού που χρησιμοποιείται για τα πάνελ του εσωτερικού μέχρι και 70% και ταυτόχρονα τη μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι και 60%.

 

 

Αυτό σημαίνει τη δημιουργία πιο βιώσιμων εξαρτημάτων, τα οποία παρουσιάζουν το πρόσθετο πλεονέκτημα του μικρότερου βαθμού αστοχίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ασφάλεια έναντι των παραδοσιακών σύνθετων υλικών. Τα σύνθετα υλικά από φυσικές ίνες προσφέρονται επίσης για χρήση με κλασικά αξεσουάρ του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως αυτά της σειράς αξεσουάρ & ανταλλακτικών BMW M Performance.

 

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του τμήματος BMW Group Research και της Bcomp εξετάζεται επίσης η χρήση νέων, βιώσιμων λύσεων υλικών για μελλοντικά μοντέλα παραγωγής. Η δημιουργία τέτοιων καινοτόμων υλικών αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής βιωσιμότητας του BMW Group, που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλο τον κύκλο ζωής των οχημάτων του πάνω από 40% μέχρι το 2030 συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019.

 

 

Η υιοθέτηση ανανεώσιμων πρώτων υλών και φυσικών ινών όπως η κάνναβη, το κενάφ ή το λινάρι ελαχιστοποιεί τη χρήση υλικών και την ίδια στιγμή πετυχαίνει μείωση βάρους έως και 50% συγκριτικά με τα συμβατικά υλικά. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των οχημάτων στα οποία χρησιμοποιούνται. Επιπλέον, τα φυσικά υλικά μειώνουν την εκτιμώμενη τιμή CO2, καθώς τα αρχικά φυτά τους έχουν απορροφήσει CO2 στη φάση ανάπτυξής τους και έχουν απελευθερώσει οξυγόνο.

 

 

Το BMW Group επενδύει στην έρευνα και εξέλιξη στον τομέα των ανανεώσιμων υλικών εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους και να επαναπροσδιορίσει τα πρότυπα για τη βιώσιμη πολυτελή ποιότητα. Καθώς προσπαθεί να καθιερώσει μία ολιστική μορφή βιώσιμης ανάπτυξης προϊόντων με υπεύθυνη χρήση πόρων και την εφαρμογή ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας, το BMW Group ενώνει τις δυνάμεις του με προσεκτικά επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) και έμπειρους προμηθευτές υλικών ώστε να εργαστεί πάνω σε πρωτοποριακά υλικά για το μέλλον.


#Follow us on Instagram

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή

Φορτώνει...
Εάν η σελίδα δεν φορτώνει, κάντε κλικ εδώ.
Φορτώνει...