Νέο MINI Cooper SE

Νέο MINI Cooper SE

Νέο MINI Cooper SE

Νέο MINI Cooper SE

 

Το νέο MINI Cooper SE είναι το πρώτο μοντέλο που συνδυάζει ηλεκτροκίνηση σε πόλη, με τα χαρακτηριστικά του πρώτου μικρού αυτοκινήτου στην πολυτελή κατηγορία.

 

MINI Cooper SE cockpit

MINI Cooper SE cockpit and dashboard

 

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Βρετανικής μάρκας είναι ένα γνήσιο MINI μέχρι το μεδούλι του. Η φιλοσοφία του βασίζεται στο 3θυρο MINI. Οι διαστάσεις, η σχεδίαση, ο χώρος και το εσωτερικό του νέου MINI Cooper SE βασίζονται στην έκδοση με συμβατικό κινητήρα. Εξελίχθηκε με γνώμονα την επέκταση της γκάμας με ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο.

 

Το νέο MINI Cooper SE παράγεται στην πατρίδα της μάρκας. Κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τις συμβατικές εκδόσεις του στο εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη. Η τεχνολογία κίνησης προέρχεται από τα εξειδικευμένα κέντρα του BMW Group στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στο Dingolfing και το Landshut.

 

Εφοδιασμένο με ηλεκτροκινητήρα

 

Αντί κάποιου κινητήρα βενζίνης ή diesel, το νέο MINI Cooper SE εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα. Η συμπαγής μονάδα με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά ισχύος και σύστημα μετάδοσης τοποθετείται στο εμπρός τμήμα του πλαισίου στήριξης μέσω μιας συμπαγούς, σωληνωτής δομής.

 

Η μπαταρία ιόντων λιθίου – με ειδική διάταξη – αποτελείται από κυψέλες ιόντων λιθίου. Οι τελευταίες διαιρούνται σε 12 μονάδες. Αυτές σχηματίζουν ένα συγκρότημα σχήματος T, τοποθετημένο στο δάπεδο του οχήματος. Το συγκεκριμένο παράγει μικτό ενεργειακό περιεχόμενο 32,6 kWh.

 

Όπως στο 3θυρο ΜΙΝΙ με κινητήρα καύσης, ο χώρος αποσκευών πίσω από την πίσω πόρτα είναι 211 L. Μπορεί να φτάσει στα 731 L με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες. Η μοναδική μετρήσιμη διαφορά: προκειμένου να διασφαλίζεται η σχετική απόσταση από το έδαφος για τη μπαταρία που τοποθετείται στο πάτωμα του οχήματος, το αμάξωμα του νέου MINI Cooper SE βρίσκεται περίπου 18 mm ψηλότερα σε σχέση με το μοντέλο με συμβατικό σύστημα κίνησης.

 

Tα ηλεκτρονικά ισχύος προστατεύονται από την ενισχυμένη βάση του προφυλακτήρα και το πλαίσιο στήριξης του ηλεκτροκινητήρα. Από την πλευρά της, η μπαταρία προστατεύεται από μία ανθεκτική βάση. Με βάρος DIN (χωρίς φορτίο) 1 365 kg, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο είναι μόλις 145 kg περίπου βαρύτερο από το 3θυρο MINI Cooper S με κιβώτιο Steptronic.

 

Αναγνωρίσιμη σχεδίαση MINI με ξεχωριστές πινελιές.

 

Έξυπνες τροποποιήσεις και διακριτικές διαφοροποιήσεις έναντι του μοντέλου με συμβατικό σύστημα κίνησης χαρακτηρίζουν τη σχεδίαση του νέου MINI Cooper SE. Οι δυναμικές αναλογίες, η τυπική δομή τριών τμημάτων με το αμάξωμα, τις κρυστάλλινες επιφάνειες και την οροφή, οι κοντοί πρόβολοι και οι τοποθετημένοι στα άκρα τροχοί παραμένουν τα στοιχεία που κάνουν το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο MINI να ξεχωρίζει από το πλήθος.

 

Πινελιές εφαρμοσμένες με ακρίβεια υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός συστήματος κίνησης για το μέλλον. Η πρίζα φόρτισης βρίσκεται πάνω από τον δεξιό πίσω τροχό. Βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου τοποθετείται η τάπα του ρεζερβουάρ του 3θυρου ΜΙΝΙ με συμβατικό κινητήρα.

 

Το μοτέρ του νέου MINI Cooper SE αποδίδει μέγιστη ισχύ 135 kW/184 hp. Η μέγιστη ροπή των 270 Nm είναι ήδη διαθέσιμη από στάση, όπως σε όλους τους ηλεκτροκινητήρες. Η κινητήρια ισχύς μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός κιβωτίου με διάταξη ενός σταδίου και ενσωματωμένο διαφορικό.

 

Το νέο MINI Cooper SE επιταχύνει από στάση στα 60 km/h σε μόλις 3,9 δλ. Στα πρώτα 60 m διατηρεί αβίαστα ίδιο ρυθμό με τα σπορ μοντέλα με συμβατικά  συστήματα κίνησης. Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI επιταχύνει από στάση στα 100 χ.α.ω. σε 7,3 δλ. Η τελική του ταχύτητα περιορίζεται από τον ηλεκτρονικό κόφτη στα 150 χ.α.ω.

 

Προφίλ Οδήγησης MINI ( Driving Modes ) με τέσσερις ρυθμίσεις.

 

Τα MINI Driving Modes επιλέγονται μέσω ενός διακόπτη τοποθετημένου στη δεξιά πλευρά της μπάρας ελέγχου. Ο οδηγός του MINI Cooper SE μπορεί να επιλέξει από τέσσερα προφίλ. Το Sport mode διαφέρει από τη στάνταρ ρύθμιση MID, με μία πιο άμεση, χαρακτηριστική καμπύλη διεύθυνσης και άμεση απόκριση του συστήματος κίνησης.

 

Ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση με επιλογή δύο επιπέδων απόδοσης.

 

Μέρος της ιδιαίτερης εμπειρίας οδήγησης ενός ηλεκτρικού μοντέλου του BMW Group είναι η λεγόμενη αίσθηση one-pedal. Σε συνθήκες πόλης ειδικότερα, το όχημα επιβραδύνει αισθητά μόλις ο οδηγός πάρει το πόδι του από το γκάζι. Αυτό συμβαίνει επειδή στο coasting mode ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική, η οποία επανατροφοδοτείται στη μπαταρία υψηλής τάσης.

 

Ως αποτέλεσμα, το ηλεκτρικό όχημα μπορεί να επιβραδύνει στις χαμηλές ταχύτητες, χωρίς χρήση των φρένων και κατά συνέπεια να οδηγείται με ένα πεντάλ. Το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας αλλά και ο βαθμός επιβράδυνσης στη φάση ρολαρίσματος (coasting) μπορεί να καθορίζεται μέσω του συστήματος προγραμματισμού ελέγχου του μοτέρ.

 

Cockpit υψηλών προδιαγραφών με ψηφιακό πίνακα οργάνων.

 

Το νέο MINI Cooper SE εφοδιάζεται στάνταρ με ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων που αποτελείται από μία έγχρωμη οθόνη 5,5 ιντσών σε σχεδίαση Black Panel πίσω από το τιμόνι. Στο κέντρο της πλήρως ψηφιακής οθόνης, η ταχύτητα εμφανίζεται αριθμητικά πλαισιωμένη από μια κλίμακα που εμφανίζεται επίσης στο δακτύλιο φώτων του κεντρικού οργάνου – σε κόκκινο (SPORT mode), λευκό (MID) ή πράσινο (GREEN και GREEN+), ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ.

 

Το MINI ELECTRIC παρέχει ευελιξία φόρτισης.

 

Την ενέργεια για μία διασκεδαστική οδηγική εμπειρία το νέο MINI Cooper SE αντλεί από το δίκτυο ηλεκτρισμού, στο οποίο μπορεί να συνδεθεί μέσω συμβατικής ηλεκτρικής πρίζας, του MINI ELECTRIC Wallbox ή ενός δημόσιου σταθμού φόρτισης.

 

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για φόρτιση τόσο AC όσο και DC χρησιμοποιώντας πρίζες Type 2 και CCS Combo 2. Πάνω από τη σύνδεση, ένας δείκτης επιπέδου φόρτισης εμφανίζει πορτοκαλί σήματα για την έναρξη, ρυθμικό κίτρινο φως για την διαδικασία φόρτισης σε εξέλιξη και πράσινο φως για μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία.

 

Το στάνταρ καλώδιο φόρτισης διατίθεται για σύνδεση σε μία οικιακή πρίζα. Ένα MINI ELECTRIC Wallbox διατίθεται προαιρετικά για φόρτιση στο σπίτι καθώς και ένα τριφασικό καλώδιο για χρήση σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Και οι δύο επιλογές επιτρέπουν τη φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης του νέου MINI Cooper SE με ισχύ 11 kW σε δυόμιση ώρες στο 80% της φόρτισης και σε τρεισήμισι ώρες στο 100%. Ένας σταθμός ταχείας φόρτισης DC επιτρέπει την  ανανέωση των ενεργειακών αποθεμάτων ακόμα πιο γρήγορα. Η μονάδα φόρτισης του νέου MINI Cooper SE είναι σχεδιασμένη για μέγιστη ισχύ φόρτισης 50 kW, επιτρέποντας το 80% της φόρτισης να επιτυγχάνεται σε 35 λεπτά.

 

Επίσης παρέχεται υπηρεσία εγκατάστασης σε συνδυασμό με το MINI ELECTRIC Wallbox. Ο επιτοίχιος πίνακας (wallbox) μπορεί να τοποθετείται σε γκαράζ και σε στεγασμένες θέσεις στάθμευσης. Η υπηρεσία ChargeNow διατίθεται για μέγιστη άνεση φόρτισης: αυτή προσφέρει στους πελάτες πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιων σταθμών φόρτισης στον κόσμο. Η εγγραφή στο σταθμό φόρτισης και η πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται γίνεται μέσω της κάρτας ChargeNow και της σχετικής εφαρμογής για smartphone.

 


#Follow us on Instagram

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή

Φορτώνει...
Εάν η σελίδα δεν φορτώνει, κάντε κλικ εδώ.
Φορτώνει...